Læringsrapport

Det der med computere og internettets mange mysterier, er ikke noget, der bare kommer let til mig. Jeg har altid undgået at involvere mig i det tidkrævende og for mig fremmedgørende arbejde med at hente og lægge ting på nettet. For mig har computeren nok mest fungeret som en skrivemaskine. Men det skulle blive anderledes…. 

De sidste seks uger har jeg tilbragt mere tid foran computeren end noget andet sted, og det har faktisk ikke været så slemt. Lige så surt det er, når man støder på grund og ikke forstår, hvorfor siden bare ikke vil acceptere det billede, man har lagt på 8 gange, lige så berusende er det, når tingene lykkes, og en video smukt triller derudaf efter vellykket overflytning af embed-koden. Og tænk at jeg nu ved, hvad en FTP-server er - og kan jonglere med filer i den.

 Indhold:

Inspireret af den nyttige bog, ”At skrive til internettet”,  udformede jeg den anbefalede tjekliste. Og  jeg kom frem til, at den hjemmeside, jeg skulle lave på kurset her, skulle være en side om alt det, der beriger, nærer og udfordrer os. Så det blev til ”The Bright Site of Life” – en side, hvor jeg deler mine oplevelser og indtryk fra rejser og  fortæller om kultur, mad og de gode steder i Århus.

Formål/målgruppe:

Sitets formål er at inspirere læserne til selv at gå ud og tage en bid af verden. Målgruppen er ikke de mennesker, som selv har trekket i Nepals bjerge eller redet gennem Libyens ørken på kamelryg. Det er snarere min onkel og faster fra Nordjylland, som er åbne og nysgerrige og kulturelt interesserede.  Sprogtonen er let og munter, men ikke pjattet. Indholdet præsenteres personligt, men også informativt.

Form/tema:

Jeg var igennem flere overvejelser omkring WP-tema. Min første prioritet er enkelhed og klarhed. To kolonner – en spalte tekst og en sidebar – var det, jeg gik efter. Jeg var først tiltrukket af ”Twenty Ten”, som står forbilledligt klart. Men den viste sig så også at være lidt kedelig, så jeg endte efter diverse eksperimenter med ”MistyLook”, som jeg har været glad for. Bortset lige fra den lille detalje, at man ikke kan kalde HOME-knappen andet end ”HOME”. Jeg ville have foretrukket, at den hed indlæg, da jeg har valgt en blog som startside for at gøre det mere dynamisk.  

Jeg har for overskuelighedens skyld arbejdet med kun to niveauer i navigationen – indtil videre. Men muligheden for at lave børnebørn er til stede. Hvis jeg nu ender med at have fem artikler fra Indien for eksempel.

Ord:

Teksterne er opbygget med hyppig brug af underoverskrifter, afsnitsopdeling, fede mellemrubrikker og punktopstillinger, hvor det giver mening. Desuden har jeg arbejdet med plugin’et Dynamic Widgets for at kunne målrette dele af informationen til enkelte sider. Og så har jeg ryddet op i alt det skrammel, som temaet var født med i sin sidebar. Det er vigtigt for mig, at man kan se menuen derovre og navigerer ved hjælp af den. Og det er vigtigt, at man uanset hvilken side, man kommer ind på, kan forstå, hvad det her site vil og kan.

Billeder, lyd, video og soundslides:

Indholdet har jeg i første omgang lagt på i forhold til eksamenskravene, men for eksempel på rejsesiderne kunne jeg sagtens forestille mig, at der snart kom flere billedkaruseller eller gallerier. Det er nemt at arbejde med programmet SoundSlides, og effekten på siden er stor, når der ligger fine billeder, som fortæller en historie. Audioer kan man også lave rigtigt godt i det geniale Hindenburg-program, mens jeg nok synes, at videoer generelt får et lidt for sølle udtryk. Jeg opgav efter et par dages frustrationer det efter min mening ubrugelige Jaycutt og valgte at klippe i AVID, som jeg havde adgang til andetsteds.  Men billedkvaliteten er lidt skramlet, så man skal bruge video med omtanke.

Styrker og svagheder:

Svagheden er nok min blog – selv om jeg ikke har noget egentligt ønske om at blogge, har jeg formmæssigt valgt en blog som åbningsside for at gøre sitet mere dynamisk. Men det kræver jo så også, at man lægger noget nyt på engang imellem. Styrken er emnet, som har vist sig at være meget rummeligt, uden at det egentlig føles udvandet. Det er min person og mine oplevelser, som binder stoffet sammen, selv om det umiddelbart stikker ud i mange retninger.

Fremtid:

Hvis siden skal fortsætte, vil jeg måske arbejde med at lave en henvisning på bloggen, hver gang jeg lægger noget nyt på nede på en af siderne. På den måde kunne bloggen få karakter af en forside med ”teasertekster” til resten af indholdet. Jeg har også ambitioner om at lave et headerbillede, som er mere grafisk – måske med noget tekst og en sammensætning af flere billeder. Men det har jeg ikke haft tid til at sætte mig ind i de sidste seks uger. Der har været et par andre småting…

Sikke meget vi har fået proppet ind i hovederne på seks uger!

                Dorte Søholm

                30. marts 2011

Journalistik, historie og kommunikation